Familjedag söndag 23 april

Plats: Stadsbiblioteket

Sankt Petri Kyrkogata 13

Från 0 - ca 12 år

Det är fri entré till allt och det är drop-in till mycket. Portarna öppnas 10.30 och sedan är vi igång till kl 17. Till vissa programpunkter kan du skriva upp dig på en bokningslista från och med 30 minuter före programpunktens start. Listan finns i Litteralunds infodisk nära entrén.

I anslutning till Stadsbiblioteket ligger Martas café, där du kan ta en paus och fylla på med ny energi.

Program

11.00–11.45 Bokfika deluxe med Farzad Farzaneh

Världen ovan molnen

Kom och fika med Farzad Farzaneh! Här pratar vi om böcker och livet, fikar och hänger. Kanske vi hinner med lite högläsning? Med dig får du en goodie bag med överraskningar.

För 9-12 år. Bokningslista.

11.00–12.00 Teater: Fria Fötter 

Atriumgården

Vad gör en om en inte får vara med för att en inte är som alla andra? Strax söder om evigheten i centrum av möjligheten ligger landet Apolonien. Där växer tonerna på träd och uppe i lövverken viskar sånger som öppnar människors hjärtan. Men det har inte alltid varit så. Genom ett förtrollat musiklandskap får vi följa berättelsen om vad som jagade karaktärerna Mustaschen, Brillan, Kaj Kjolanta och Resande Rågen på flykt.

För 3-8 år. Drop in.

11.00–16.00 Wanås bildworkshop: skymningsdjur

Konstvärlden

I boken Hur man blir en sten har Klara Kristalova och Martina Lowden tagit inspiration av Wanås konstpark och fantiserat ihop märkliga varelser som stinksyskan och gråtsparven. Men hur ser varelserna ut? Det är upp till dig som deltar att bestämma!

För alla åldrar. Drop in.

11.00–16.00 Kreativ verkstad med cirkusvagnen

Konstvärlden

Kom och pyssla med papper tillsammans med Cirkusvagnen. Prova att göra ditt eget 3D-vykort.

För alla åldrar. Drop in.

11.00–14.00 Biblioteksbussen

Utomhus

Kom och besök Biblioteksbussen som finns på plats framför Stadsbiblioteket.

För alla åldrar. Drop in.

11.00–16.00 Tipsrunda i Sagoparken

Utomhus

Sugen på en nypa luft? Ta en paus från inomhusaktiviteterna, gå en tipsrunda och utforska parken bakom Stadsbiblioteket!

För alla åldrar. Drop in.

11.00–16.00 Litteralundtåget 

Rutt: Stadsbiblioteket – Lund C – Lilla Fiskaregatan – Kyrkogatan – Stadsbiblioteket

Hållplatser: Stadsbiblioteket och Domkyrkan

Åk en sväng på Lunds kullerstensgator med Litteralunds eget lilla tåg. Är du bekant med Mårten Sandéns Petrinideckare blir turen ännu mer spännande — tåget kör förbi flera platser där mystiska saker ägt rum i böckerna. Ta med ett par hörlurar och en telefon med QR-scanner så kan du lyssna på ljudfiler kopplade till de olika platserna.

För alla åldrar. Drop in.

11.30–12.00 Saga med Maria 

Sagoskåpet

Maria berättar den afrikanska sagan Sköldpadda skaffar mat. Solen lyste het, det hade inte regnat på flera månader och nu var maten slut! Vad ska djuren göra för att slippa svälta ihjäl?

Från 4 år. Bokningslista.

11.30–14.00 Stop motion-verkstad

Filmvärlden

Var med och skapa Litteralunds stop motion-film! Vi ritar figurer, klipper och klistrar och skapar korta berättelser. Tillsammans fotar vi och gör en film i en app för stop motion.

Från 5 år. Drop in.

12.00 Invigning av Sagans stad

Sagans stad

Vi inviger Sagans stad på Barn & Unga-avdelningen! Välkomna att se vårt nya konstverk och höra på högläsning. Vi startar med pekboksmaraton.

För alla åldrar. Drop in.

12.00–12.30 Pekboksmaraton

Sagans stad

Vi plöjer så många pekböcker vi kan på en halvtimme! Kom och titta, peka och få tips på böcker att låna.

För 0-2 år. Drop in.

12.00–12.45 Tänk som en programmerare

Författarvärlden

Här får du lära dig mer om datalogiskt tänkande! Vad är det och när används det? Efter en genomgång kastas du in i olika scenarier där du själv får lösa logiska problem i rollen som programmerare. Johan Wendt är en av författarna till bokserien Curly Bracket — en grafisk roman som lär barn att tänka som en programmerare.

Från 8 år. Bokningslista.

12.30–13.15 Beppe Singers detektivexperiment

Atriumgården

Hur löser man en detektivgåta? Följ med på en resa genom olika speciellt framtagna detektivexperiment där du får agera detektiv. Liksom Sherlock Holmes får du experimentera fram svaren på olika gåtor. Allt under vägledning av Beppe Singer, välkänd programledare från Hjärnkontoret, och numera även författare.

Från 6 år. Drop in.

13.00–14.30 Film: Siv sover vilse

Biograf Kino

Första gången Siv ska sova över hos sin nya kompis Cerisia känns allting konstigt och inget är som det är hemma. Men efter ett besök av ett par busiga grävlingskompisar mitt i natten dras Siv med på magiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda. Filmen bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn.

För 4-8 år. Bokningslista på Kino, 30 min innan föreställningen.

13.00–13.30 Bilderboks-maraton

Sagans stad

Vi läser så många bilderböcker vi kan på en halvtimme! Kom och titta, lyssna och få tips på böcker att låna.

För 3-6 år. Drop in.

13.30–14.15 Farzad Farzaneh ger tips och råd

Atriumgården

Få lite smarta tips och förslag på hur du hanterar olika situationer, så slipper du göra samma misstag som Farzad Farzaneh råkade göra när han var yngre. Han har skrivit den populära boken Livet — en handbok som berör frågor kring vänskap, pengar, sorg, humor och skolan. Farzad är känd från barnprogram i SVT samt från Barnens podd.

Från 9 år. Drop in.

13.30–14.00 Saga med Maria

Sagoskåpet

Maria berättar den afrikanska sagan Sköldpadda skaffar mat. Solen lyste het, det hade inte regnat på flera månader och nu var maten slut! Vad ska djuren göra för att slippa svälta ihjäl?

Från 4 år. Bokningslista.

13.30–14.15 Malin Stehn – Om att skriva böcker

Författarvärlden

Författaren Malin Stehn har skrivit många populära böcker. Känner du igen fotbollsböckerna om Lundeby IK eller om Ted i Jag är fotbollsproffs!? Kanske du läst böckerna om Eddie i Inte som Zlatan? Detta är bara några av alla de böcker som Malin skrivit. Kom och lyssna på när hon berättar om livet som författare.

Från 6 år. Bokningslista.

14.00–14.30 Pekboksmaraton 

Sagans stad

Vi plöjer så många pekböcker vi kan på en halvtimme! Kom och titta, peka och få tips på böcker att låna.

För 0–2 år. Drop in.

14.00–16.00 Läs med hunden Torsten 

Biblioteksbussen, utomhus

Vill du öva din läsning med läshunden Torsten? Kom då till Biblioteksbussen som står utanför biblioteket och läs för Torsten och se honom göra ett trick eller två. Ta med en egen bok att läsa eller låna en på Biblioteksbussen.

För 5-9 år. Anmälan för att träffa läshunden gör du direkt på Biblioteksbussen mellan kl 11 och 14.

14.30–15.00 Film: Tänk om

Filmvärlden

En animerad film för den allra yngsta publiken. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs Augustnominerade barnbok.

Från 1 år. Drop in.

14.30–15.15 Johanna Westman hyllar grönsakerna

Atriumgården

Johanna Westmans senaste bok Grön i köket är en hyllning till grönsakerna och en guidebok till världens alla spännande grönsaksrätter. Träffa Johanna och hör henne berätta om god mat och hur man gör i köket. Är du förälder? Ta chansen att inspireras till att få med barnen i köket!

Från 8 år. Drop in.

14.30–15.30 Skriv med Mårten Melin

Författarvärlden

Hur skriver du en bra berättelser? Var med på en skrivarworkshop med författaren Mårten Melin och få världens bästa skrivtips! Lär dig att ljuga och få reda på hur du skriver en hel berättelse på tio minuter.

Från 9 år. Bokningslista.

15.00–15.30 Bilderboks-maraton

Sagans stad

Vi läser så många bilderböcker vi kan på en halvtimme! Kom och titta, lyssna och få tips på böcker att låna.

För 3-6 år. Drop in.

15.00–15.45 Bokfika deluxe med Beppe Singer

Världen ovan molnen

Kom och fika med Beppe Singer! Här pratar vi om böcker och livet, fikar och hänger. Kanske vi hinner med lite högläsning? Med dig får du en goodie bag med överraskningar.

För 9-12 år. Bokningslista.

15.30–16.30 Disco

Atriumgården

Vi avslutar dagen med ett härligt disco! DJ Clara spelar musik att dansa och hoppa till. Popcornmaskinen går varm medan vi dansar loss!

För alla åldrar. Drop in.


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2017-03-02