Torsdag 27 april

Plats: Lunds stadshall, Stortorget. Registrering från 8.15.

9.00-10.00 Vårt läsintresse blir de ungas! 

Hur får vi unga att läsa? Om detta talar läsambassadören Anne-Marie Körling (på bilden ovan) med lika mycket klokskap som passion:

”Läsfrämjande handlar om långsiktighet. Det handlar om att visa sitt eget läsande och se till de ungas egen läsning. Börja där! Det handlar om att lyssna, fråga och inte genast komma med råd.”

10.00-10.30 KAFFE 

10.30-11.10 Bokprovningen på besök

2015 gavs det ut rekordmånga barn- och ungdomsböcker i Sverige, en ökning för sjätte året i rad. Blev det nytt rekord 2016? Svenska barn- boksinstitutets årliga Bokprovning ger värdefull statistik och en översikt av trender i utgivningen.

2015 handlade det ofta om våld och vatten (!). Den trend vi såg under 2016 med många böcker om krig, flykt och tolerans – var den helt dominerande eller fanns det också andra tendenser? SBI uppdaterar oss i en specialversion av Bokprovningen för Litteralund.

11.15-12.00 2 × ALMA

Den ena en linjernas och de små uttryckens mästare, den andra en prosaist med oförglömliga karaktärer och ett gnistrande språk — Kitty Crowther och Meg Rosoff (på bilden ovanför), ALMA-pristagare 2010 respektive 2016. Hur har livet och skapandet påverkats av priset? Har de några råd att ge 2017 års pristagare, som är… ja, vem, vad eller vilka?

Maria Lassén-Seger, ledamot av ALMA-juryn, leder samtalet om författarskap, bildmakeri och ett liv på konstens villkor. Språk: engelska

12.00-13.00 Lunch på egen hand

 

13.00-13.40 Med nyfikenhet som mål

Vad döljer sig bakom en faktabok? Hur gör man research? Faktaurval? Vilket tilltal passar bäst? Följ arbetsprocessen från hugskott till färdig bok, där målet är att göra vetgiriga läsare ännu mer nyfikna och sugna på kunskap.

Hör hur några av Sveriges många fantastiska faktaboksförfattare arbetar. Lena Sjöberg, Linnéa Krylén (illustrationen ovan) och Bengt-Erik Engholm samtalar med Martin Emtenäs, tidigare programledare för Mitt i naturen, och författare till Vilda djurboken.

13.50-14.30 Att skriva mot normen

De senaste åren har allt fler författare intresserat sig för samhällsnormer som på olika sätt har med kropp att göra, till exempel etnicitet, genus, sexualitet och könsuttryck. Men att ifrågasätta normer, är det detsamma som att skriva normbrytande?

Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld, Elin Bengtsson, som arbetar på RFSU och Augustnominerades 2016 för romanen Ormbunkslandet, samt Matilda Ruta, serietecknaren och bilderbokskonstnären — hur tänker de kring normfrågor? (Bilden ovan är bokomslag från de tre omnämnda) Samtalsledare: Åsa Warnqvist från Svenska barnboksinstitutet.

14.30-15.00 KAFFE

15.00-16.00 Half Bad – Möt Sally Green

Med Johanna Lindbäck, författare och bokpoddare på Bladen brinner, som guide får vi stiga in bakom kulisserna hos Sally Green. Hennes framgångsrika debut, den thrillerspännande, mörka trilogin Half bad, är en hudnära ungdomsskildring där vänskap, lojalitet och kärlek ställs på sin spets när omgivningen fylls av våld. Berättelsen om Nathan, halvhäxa och nästan analfabet men med stark bildkonstnärlig ådra, och dragning till både tjejer och killar, är laddad av Shakespeare och grekiskt drama.

Vad har inspirerat Sally Green? Vilka influenser har format miljön och de starka karaktärerna i Half bad?

Språk: engelska

Workshops

10.15-12.00 Workshop nr 1: Vem finns där? — Agnese Baruzzi

Bildworkshop med italienska illustratören och författaren Agnese Baruzzi (bilden ovan), tänkt främst för dig som arbetar med barn upp till 9 år.

Workshopen tar avstamp i Agneses färgstarka bilderbok Vem finns där? där djuren i berättelsen gömmer sig bakom flikar. Tillsammans skapar vi nya böcker utifrån samma koncept — ett enkelt hantverk som du kan ta med och använda i din verksamhet.

Max 20 personer – först till kvarn gäller. Anmälan görs till litteralund@lund.se
OBS! Man får endast anmäla sig till en av dagens två workshopar.

Språk: engelska

13.00-14.45 Workshop nr 2: Poesi eller prosa? Både och! — Mårten Melin

I denna workshop ger författaren Mårten Melin dig som jobbar med barn mellan 9–15 år en skrivarpedagogisk boost. Du får bland annat lära dig att ljuga (!) och hur man skriver en hel berättelse på tio minuter. Dessutom blir det ett par korta diktövningar — och världens bästa skrivtips! Mårten har skrivit över 70 böcker, varit nominerad till Augustpriset 2012 för poesiboken Jag är världen, och är just nu aktuell med Ett spöke sover över, tredje boken i serien Spöksystrar.

Max 20 personer — först till kvarn gäller. Anmälan görs till litteralund@lund.se
OBS: Man får endast anmäla sig till en av dagens två workshopar.

Teater

19.00 Ankomsten med Teateri

Stenkrossen, Kastanjegatan 13

Biljetter: 180 kr

En pjäs baserad på Shaun Tans bok med samma namn, en berättelse som inte behöver ord för att vara stark och angelägen. Det är en föreställning helt utan dialog men likväl med klara budskap om hur det är att ankomma en ny hamn, ett nytt land, ett nytt folk och ett nytt språk. Arrangör: Lunds Teaterförening. Läs mer på lund.riksteatern.se

Till e-tjänsten för anmälan


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2017-01-30