Program fredag 28 april

Plats: Lunds stadshall, Stortorget. Registrering från 8.00 

8.30-9.45 Läsfrämjeri del 1: Strategisnack

Läsrörelse, läsambassadör, läsdelegation, läslov och läsprojekt på längden och tvären. Mycket läsning blir det — eller hur är det? Blir det mest snack eller blir det verkstad?

Med avstamp i bland annat Kulturrådets rapport Med läsning som mål (2015) diskuterar panelen bland annat läsklyftor, målgrupper, utvärdering och prioriteringar.

Medverkande: läsambassadören Anne-Marie Körling, Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm och Läsdelegationens ordförande, Åsa Storck, enhetschef Jönköpings stadsbibliotek och författare, Anna Hällgren, bibliotekskonsulent regionbibliotek Västernorrland, Nick Jones, verksamhetschef för Konst och bibliotek, Huddinge kommun samt Agneta Edwards, litteraturpedagog.

9.45-10.15 KAFFE

10.15-12.00 Läsfrämjeri del 2: Från bokstart till boksmart

Lampedusa, Landskrona, Lund, Långviksmon — överallt jobbas det hårt för att böcker och läsare ska mötas. Hur kan man arbeta läsfrämjande med barn och vuxna som kanske aldrig haft en bok i sin hand, inte kan läsa eller som inte talar samma språk som du? Hur är det att besöka ett asylboende med sin bokväska? Vi tar del av erfarenheter bland annat från pilotprojekt i Västernorrland och Landskrona i Kulturrådets satsning Bokstart och från Silent books, som arbetar med textlösa böcker.

Och hur kan mer välkända arenor användas på bästa sätt? Vi diskuterar biblioteksrummet, fotbollsklubben, att använda hela staden (eller byn), och pratar om nörderi och festivaler — och det finns plats för dina frågor och funderingar. 

Medverkande är representanter för olika projekt och bibliotek.

Programpunkten avslutas med en reflektion av Catarina Schmidt, forskare och universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, som gjort ”sydlänsrapporten” Vi packar mängder med böcker, kanelgifflar, saft och kör ut (2015) samt skrivit Fakirerna och vi — en studie om bokprat och boksamtal som läsfrämjande insats (2016). 

10.15-11.00 Hjälp, bilderboken är kidnappad!

Idag är det inte givet att bilderböcker riktar sig till 3–6 åringar. Det finns bilderböcker för tonåringar, bilderböcker för vuxna och bilderböcker som helt enkelt inte låter sig ålderskategoriseras. Hur ska vi som läsare, förmedlare och bilderboksmakare förhålla oss till den här bångstyriga kategorin som ständigt testar sina gränser och slinker oss ur händerna?

Om detta samtalar barnlitteraturforskare Maria Lassén-Seger med illustratören Clara Dackenberg och Elisabeth Millqvist, verksamhetsledare på Wanås Konst som producerat ett antal bilderböcker vars kreatörer vanligen inte skriver eller gör bilder för barn.

11.15-12.00 Flykt från verkligheten

I dagens bokutgivning finns många barnböcker om flykt. Det speglar (tyvärr) vår omvärld. För vem är de böckerna skrivna? Vem vill läsa? De som tvingats fly eller vi som inte behöver det? Det finns förstås inga enkla svar, litteratur kan vara både bearbetning och verklighetsflykt. Panelen som resonerar kring dessa frågor är bilderboksmakarna Pija Lindenbaum, Henrik Wallnäs, Matilda Ruta och författaren tillika barnläkaren Lars H Gustafsson. Samtalsledare är Ann-Helén Laestadius, Augustprisad författare och journalist.

12.00-13.00 Lunch på egen hand

13.00-14.00 Författaren/illustratören och förläggaren

På scen: Pija Lindenbaum (ersätter Ulf Stark) och Erik Titusson. Den ene hittar på berättelser som under mer än fyrtio år har blivit hundratals böcker, Augustprisad 1996 för Min syster är en ängel samt Augustnominerad sex gånger. Den andre ansvarar för utgivningen på ett relativt nytt, men redan väl etablerat förlag. Här möts de i ett samtal om vad förläggaren betyder för författaren (och vice versa), om förlagstrohet, utgivning och böckers tillkomst, om att skriva och att läsa och mycket annat.

14.00-14.30 KAFFE

14.30-15.15 Med känsla för takt och ton

Lena Sjöberg, Mårten Melin, Emma Adbåge och Lisen Adbåge och skriver dikter om allt från kroppen och kärlek till hundvalpar, soptippar och flykt. I sina kluriga och ömsinta rader fångar de livet, var och en på sitt sätt. Här berättar de om vad som inspirerar och vi får förstås höra poesi på plats och uppleva vad som händer när dikt möter toner. Elever från Kulturskolan Lund medverkar.

14.30-15.15 På unga-hyllan

En debutant, en nykomling och en Augustvinnare – vad har de gemensamt? Jo, alla tre skriver om och för unga. Hur och varför? Vad driver och inspirerar dem? Möt Ann-Helén Laestadius (på bilden ovan), som vann Augustpriset 2016 för Tio över ett, David Wiberg, författare till böckerna om Linnea, Dagboksanteckningar från ett källarhål (2013) och Vi ses i mörkret (2016), och Anna Ahlund, som debuterade 2016 med Du, bara (2016).

15.30-16.15 Möt Meg Rosoff – ALMA-pristagare 2016

”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.”

Så lyder motiveringen från ALMA-juryn för detta spännande författarskap. Meg Rosoff (på bilden ovan) debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen How I Live Now (Så har jag det nu) och har sedan dess skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, ett par bilderböcker och en vuxenroman. Men hennes yrkesbana började inte i författarskapet utan i reklamvärlden — hur gick det skiftet till?

Om detta — och mycket annat förstås — kommer Daniel Sjölin, författare och tidigare programledare för Babel, att tala med 2016 års ALMA-pristagare Meg Rosoff.

Till e-tjänsten för anmälan


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2017-04-24